هم زمان با سفر رییس جمهور به نیویورک برای شرکت در اجلاس سالانه سازمان ملل متحد که حاوی گمانه زنی هایی مهم و امیدبخش از دیدار با مقامات آمریکایی بود، اخبار لغو تحریم های وضع شده بین المللی نیز مورد توجه گسترده فعالان بازار سهام قرار داشت. در حالی که از ماه ها پیش، خبر لغو تحریم بانک های ایرانی توسط اتحادیه اروپا منتشر شده بود، این اخبار در اواسط شهریورماه به اوج خود رسید.
عالم اقتصاد – خبر لغو تحریم ها علیه شرکت «کشتیرانی جمهوری اسلامی» و ۱۷ شرکت دیگر، امید بسیاری به بورس تزریق کرد و صنایع و شرکت های آسیب دیده از تحریم های بین المللی را با اقبال بازار سهام روبرو کرد …
لغو تحریم ها ارزش سهام کدام شرکت ها را افزایش می دهد؟
با توجه به هم زمانی لغو رسمی تحریم ها توسط اتحادیه اروپا و گمانه زنی در مورد دیدارهای مقامات ایران و آمریکا در حاشیه نشست سازمان ملل، امید به کاهش محدودیت های بین المللی علیه حوزه های مختلف اقتصاد ایران به بالاترین سطح خود رسید و صف های خرید بعضا سنگینی برای برخی صنایع و شرکت ها تشکیل شد. در این بین برخی کارشناسان بازار سهام هشدار دادند نه تنها ممکن است بازار نسبت به لغو زودهنگام تحریم ها دچار خوش بینی مضاعف شده باشد که حتی در صورت لغو تحریم ها نیز برخی شرکت ها قادر به بهبود چشمگیر عملکرد خود نیستند. این کارشناسان برخی شرکت ها را تحت تاثیر وضعیت نامساعد اقتصاد داخلی و عملکرد ضعیف مدیران آن ها در سال های گذشته دانستند و نقش تحریم ها را در این بین چندان پررنگ نمی بینند. پیشنهاد برخی کارشناسان در این زمینه، ارائه گزارش شفاف سازی شرکت ها در مورد آثار تحریم ها بر فعالیت شان بود …
اما جدا از آن که رشد فعلی قیمت سهام را منطقی یا غیرمنطقی بدانیم، می توان نگاهی به صنایعی انداخت که با اخبار رفع یا کاهش تحریم ها، با افزایش ارزش سهام روبرو شده اند. در این بین می توان اشاره ای نیز به میزان تاثیر تحریم ها بر فعالیت این شرکت ها داشت …
چهار صنعت امید به لغو تحریم ها دارند / تحریم ریشه تمامی مشکلات؟
صنعت حمل و نقل: بزرگترین شرکت این صنعت «کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران» است. این شرکت مدت کوتاهی پس از آن که مطابق سیاست های اصل ۴۴ قانون اساسی، وارد بازار سهام شد، مورد تحریم آمریکا قرار گرفت و از آن روز وارد روند کاهشی شدید سودآوری و ارزش سهام شد. سهام «حکشتی» سال ها از نظر بازار دور بود چه این که فعالیت های رسمی شرکت یا رو به تعطیلی رفت و یا سعی شد به شکلی غیررسمی دنبال شود. با توجه به موقعیت آب های ایران، شرکت امکان فعالیت در محیطی غیر از محیط بین الملل را ندارد و بنابراین ادامه فعالیت دیگر نه با هدف سودآوری که با اهداف دیگری چون تامین نیازهای اساسی تجارت خارجی صورت گرفت.
لغو تحریم های اتحادیه اروپا بی شک تاثیری شگفت انگیز در این شرکت پرپتانسیل می گذارد بنابراین صف سنگین ده ها میلیون سهمی آن توجیه پذیر است. مقامات شرکت پس از لغو تحریم های بین المللی به دنبال دریافت مطالبات قبلی هستند و به نظر می رسد به زودی به دنبال عادی سازی فعالیت ها خواهند بود. تردیدی نیست که لغو تحریم ها بر هیچ شرکتی به اندازه این شرکت تاثیرگذار نیست. خبر لغو تحریم های کشتیرانی جمهوری اسلامی، امید به لغو تحریم های اتحادیه اروپا علیه شرکت «تایدواتر خاورمیانه» که در حوزه بنادر فعال است، را افزایش چشمگیری داده و سهام این شرکت نیز با تشکیل صف تقاضا سنگین همراه بوده است. اثر تحریم ها بر سودآوری «حتاید» نه به میزان حکشتی اما دارای اثر جدی بوده است …
صنعت برق: مهمترین شرکت بورسی این صنعت با قرارگیری در لیست تحریم های بین المللی، با مشکل تامین ملزومات تولید روبرو شد. «ایران ترانسفو» یکی از دلایل مهم روند کاهشی سودآوری و فروش خود در سه سال گذشته را اعمال تحریم های بین المللی می داند. شرکت اما تنها از این مسئله آسیب ندیده و مهمتر از تحریم ها، با روند فزاینده مطالبات خود از دولت روبرو شده که معضلی برای صنعت برق کشور است. حال با لغو تحریم ها از سوی اتحادیه اروپا گرچه ایران ترانسفو موقعیتی بهتر پیدا کرده و امید به رشد تولید دارد اما نقش مهمتر رابطه صنعت برق و دولت را نباید از یاد برد.
بزرگترین پیمانکار نیروگاهی ایران و خاورمیانه نیز از تحریم های بین المللی آسیب فراوانی دیده و در انتظار لغو یا کاهش تحریم ها است گرچه تحریم ها اثرات مثبت و منفی دیگری نیز برای شرکت مدیریت پروژه های نیروگاهی (مپنا) در پی داشته است. تحریم ها به خروج شرکت های بین المللی از حوزه نفت و گاز ایران منجر شده تا جا برای فعالیت شرکتی مانند مپنا بازتر شود که این مسئله را می توان تاثیری مثبت دانست. لغو تحریم ها ممکن است این فضای فعالیت را تنگ تر کند اما بی شک تامین تجهیزات را آسان تر می کند تا پروژه ها با سرعتی بیشتر پیش رود و به نتیجه مطلوب برسد …
صنعت خودرو: مشکلات این صنعت به قدری زیاد است که تحریم ها تنها گوشه ای از آن را تشکیل می دهد. افول صنعت خودرو اما از ابتدای سال ۱۳۹۱ شکلی جدی به خود گرفت و برای اولین بار آمارهایی از افت تولید منتشر شد در حالی که روند تولید صنعت در دو دهه پیش از آن، همواره صعودی بوده است. مشکل «تامین مالی تولید» و «تحریم ها» دو اتفاقی بود که به شدت به صنعت خودرو آسیب زد. همکاران بین المللی خودروسازان ترجیح دادند از ایران خارج شوند یا فعالیت خود را محدود کنند و این در حالی بود که بسیاری از انواع تولیدات داخل، وابستگی بسیاری به تامین قطعات از خارج کشور داشت. پیش بینی می شود هم زمان با برخی اقدامات مطلوب اقتصادی دولت جدید از جمله «کاهش وجه مورد نیاز برای گشایش اسناد اعتباری به ۳۰ درصد» بتواند وضعیت مالی صنعت را بهبود ببخشد و اقدامات دیپلماتیک نیز دوباره شرکای خارجی را با خودروسازان وطنی آشتی دهد. بروز نشانه ها از حل دو مشکل بزرگ این صنعت، قیمت سهام خودروسازان را در روند صعودی مطلوبی قرار داده اما ادامه روند منوط به حل واقعی تر مشکلات و بروز نشانه هایی واضح تر در روند تولید است …
صنعت بانکی: در مقابل مشکلاتی چون «خروج نقدینگی به سود بازارهای ارز و طلا»، «بروز اختلاس بزرگ» و «برداشت شبانه بانک مرکزی بابت مابه التفاوت نرخ ارز» می توان گفت تحریم های بین المللی بر این صنعت اثر چندانی نداشته است. بخش کوچکی از فعالیت های بانک های ایرانی در خارج از مرزها بوده و در برابر اتفاقی چون «تحریم سامانه بین المللی مبادلات سویفت»، بانک ها قدرت استفاده از راهکارهای دیگر مبادلات را داشته اند. بنابراین شنیدن زمزمه های از لغو تحریم سویفت، تاثیر چندانی بر روند فعالیت ها و سودآوری بانک ها ندارد و این موضوع مورد تاکید کارشناسان بورس است. قیمت سهام بانک ها اما رشد مطلوبی در ماه های اخیر داشته و لغو تحریم های اتحادیه اروپا علیه بانک های ایرانی بر این مسئله تاثیر بسزایی داشته است …
منبع : دکتر مانی